6 noiembrie 2009

Sa nu uitam trandafirii

Posted by Petru | Posted in , , | Posted on 09:26




Scriu in cele ce urmeaza depre o chestiune oarecum off topic, dar care, veti vedea la sfarsit, se leaga de subiectul din fotografiile postate.
Incerc o comparatie intre muzica momentului si muzica mai veche.
Majoritatea melodiilor actuale sunt fabricate cu ajutorul calculatorului si presupun loop-uri, efecte si voci artificiale. Multe "piese" transmit fie un mesaj ambiguu (2-3 cuvinte repetate obsesiv fara nicio noima), fie un mesaj care apare cam la una din trei melodii (de regula, ceva de genul "ai plecat, cui m-ai lasat"), ori nu transmit niciun mesaj, insemnand o lalaiala pubera, produsa in ideea ca "are tata/mama destui bani sa faca din mine un cantaret". E pacat ca se fac din ce in ce mai putine melodii de calitate. O parte din problema e aceea ca in domeniu sunt implicati si niste nechemati, pentru care e profitabil si "in tendinte" sa fie "artisti", ori sunt implicate persoane cu bune intentii, dar care nu prea au calitatile necesare pentru muzica.

Nu ar strica daca ne-am mai aduce aminte din cand in cand de armonia si melodicitatea cantecelor de altadata. (anii 60 – 90). Ma refer la cantecele romanesti, in special. Macar pentru faptul ca instrumentele folosite erau reale iar vocea nu cunostea prelucrarea actuala, care-ti da senzatia ca asculti un cyborg. Nu contest ca o parte din creatiile muzicale actuale sunt reusite, dar putine mai comunica acel mesaj de liniste si apropiere specific muzicilor generatiilor anterioare.
Nu este o parere demodata sau invechita. Nostalgie nici atat. Eram foarte mic cand Aurelian Andreescu, Angela Similea, Mihaela Mihai, Dan Spataru (si multi altii) ridicau in picioare salile ticsite cu bunicii sau parintii nostri. Ca sa nu mai pomenesc de formatii precum "Mondial", “Sfinx”, “Venus” sau "Phoenix".
Posturile TV (nisate pe videoclipuri muzicale) si radiourile de pe la noi pun in unda doar melodii romanesti de ultima ora (cu mici exceptii). De dragul comercialului si a muzicii care "se cere". Capitalul face ca esteticul sa treaca undeva in planul secund.

N-ar fi ceva atat de exotic daca pe radio/TV s-ar difuza mai des si melodii romanesti cu vechime, in asa fel incat sa existe un oarecare echilibru intre ce-a fost si ce este.
Va propun spre auditie un cantec de altadata, devenit slagar inca de la lansare. Din pacate, a fost scos de la naftalina si difuzat mai des abia dupa ce compozitorul si interpretul ei a plecat dintre noi. Este vorba de melodia "Sa nu uitam trandafirii", muzica si voce Florin Bogardo.



Florin Bogardo - Sa iubim trandafirii
Asculta mai multe audio Muzica

Comments (4)

Cei de la Radio Guerrilla au o sectiune "Slagare in revenire" in emisiunea lui Vintila cel mare, dimineatza. Acolo se aud melodiile si cantaretii de care vorbesti.

@Sorin Stuparu
Multumesc pentru comentariu.
Ascult si Radio Guerrilla si stiu la ce te referi. E o initiativa laudabila. Insa eu vorbesc despre difuzarea aproape in orice emisiune a melodiilor respective. Nu s-ar face gaura in cer daca s-ar difuza in heavy-rotation Corina Chiriac sau Anda Calugareanu. Pare cam deplasat, dar asta se intampla pentru ca asa ne-a invatat mass media. Dar hai sa pastram in prim-plan fotografia, pentru ca de la ea a plecat si textul meu

Superbe fotografiile.....ai talent in aceasta arta.....bafta:)
Pup. Criss.

Frumoasă fotografie,frumos cântec.