25 noiembrie 2009

Targul de Carte Gaudeamus

Posted by Petru | Posted in , | Posted on 11:46





In intervalul 25-29 noiembrie are loc la Romexpo editia a XVI-a a Targului International de Carte Gaudeamus - Carte de invatatura.
365 de expozanti sunt prezenti la editia din acest an. Scriitori straini de valoare vor lua parte la aceasta sarbatoare a cartii. Autorul “Versetelor satanice”, Salman Rushdie, a deschis in prima zi a targului seria prezentelor autorilor de renume.
Nu lipsesc nici in acest an reducerile cu care ne-au obisnuit editurile.
Aceste reduceri sunt cuprinse intre 10% si 50% din pretul normal de vanzare al cartii. Exista si carti oferite la preturi speciale, de 3, 5 sau 10 lei.
Ma bucura faptul ca, si in vremurile de criza pe care le traim, lumea vine in numar mare la un targ de carte. “Adulmeca” toate standurile editurilor si sfarseste prin a cumpara de la o carte in sus. Miercuri, in prima zi a targului, editurile erau deja luate cu asalt. Pe la ora 17, cand eu paraseam locul de desfasurare a targului, forfota vizitatorilor era in toi.
Desi se tot vorbeste de un dezinteres acut al omului de rand fata de carti, exista un public numeros al acestora, lucru demonstrat prin prezenta serioasa de la acest fel de manifestari.
E musai sa stii de-acasa cam ce vrei sa cumperi, pentru ca altfel ratacesti fara prea mare spor printre standuri incarcate cu sute si mii de carti. Se spune ca fiecare carte are cititorul ei. Invelite in coperti serioase sau viu colorate, toate ascund povesti care asteapta sa fie descopere. Exista o parte de adevar in maximele care spun ca “suntem suma cartilor pe care le citim” sau “avem atatea vieti cate carti am citit”.
E bine ca parintii sa-si obisnuiasca odraslele cu cititul cartilor, de preferat tiparite. Cititul de pe ecranul rece al monitorului nu are farmecul cititului de pe foaia de hartie. Parafrazand un indemn al vanzatorilor de nimicuri de pe litoralul nostru, as putea spune “Nu dati banii pe prostii, luati carti la copii”.
Voi ce-ati mai citit in ultima vreme ? E ceva ce merita recomandat ? Dati-mi va rog de veste prin comentariile voastre.




Comments (2)

Vitelul de aur, de Ilf si Petrov. E sooper tare.

..Hello..apart from writing and photography.. I love to read books ..interesting post from the original photo..:)